Završeno 7. Savjetovanje mljekara Republike Srpske


U periodu 17. i 18. februara u Gradišci u Hotelu TAXI Bar održano je 7. savjetovanje proizvođača mlijeka Republike Srpske u organizaciji Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske. Treba naglasiti da je ovo Savjetovanje imalo i jednu posebnu notu, s obzirom da je u decembru mjesecu 2021. godine bilo 25 godina od dana osnivanja Udruženja.  Kao i prethodnih godina, Savjetovanju su prisustvovali i gosti iz okruženja, prvenstveno Srbije i Hrvatske. Sve prisutne je na otvaranju Savjetovanja pozdravio g. Vladimir Usorac i poželio uspješan rad.

Treba naglasiti da je ovo možda i najuspješnije savjetovanje do sada. Preko 170 ljudi je prodefilovalo u ova dva dana kroz dvoranu Hotela gdje je bilo Savjetovanje. Prisutni su dobili veliki broj zaista kvalitetnih informacija o novinama u oblasti digitalizacije poljoprivrede, ishrane krava i kontrole proizvodnosti. Za strane predavače, bio je obezbjeđen prevod sa engleskog i njemačkog jezika. Skupu se obratilo 19 predavača, uključujući tri farmera koja su na panel diskusiji pričala o svojim iskustvima u korištenju robota u muži. Stvarno dosta noviteta i o pametnom praćenju stanja u usjevima, na zemljištu, u ishrani krava itd. Posebno je bila interesantna tema o robotima. Tri farmera, tri proizvođača robota za mužu, De Laval, Lely i GEA. Iskustva proizvođača koji su počeli prije nepunih godinu dana i prije 12 godina. Tema je posebno bila interesantan s obzirom i da je izašao novi Pravilnik o kapitalnim investicijama i da značajan broj farmera planira investicije u robotsku mužu.

Dvadeset tri preduzeća su podržala ovaj skup, a 17 njih je imalo svoje štandove u okviru izložbenog prostora. Ispred dvorane su bile predstavljeni novi traktori firme CASEI, koje je izložilo preduzeće Motoremont iz Gradiške. Četiri preduzeća su se prvi put pojavila u BiH. Prema podacima i od naših uzgajivača i predstavnika različitih preduzeća koja su bila prisutna, sklopljen je i veliki broj poslova.

Nicolas Moitie iz Francuske, ispred preduzeća AFIMILK kaže da je i u Francuskoj teško okupiti ovoliki broj proizvođača na jednom mjestu na nekoj obuci ili konferenciji. AFIMILK, je uz FARMOFIT i SANO je nosilac priznanja za Razvoj mljekarstva u Republici Srpskoj koje im je u ime Udruženja uručio g. Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja.

Savjetovanju su prisustvovali i gosti iz Federacije BiH i Brčko Distrikta u kojem od ove godine Udruženje ima svog prvog člana.

Ove godine našem savjetovanju je prisustvovao i ataše za poljoprivredu Vlade Češke Republike za Zapadni Balkan Nj.E. g. Vladimír Vaňa.

Predsjednik Udruženja, g. Vladimir Usorac je rekao da je cilj dalje motivisati ljude da se aktivno uključe u rad Udruženja. Posebno je naveo da se mora razmišljati o mladim naraštajima i ženama koje rade u poljoprivredi i stvaranju tog povoljnijeg okruženja za život na selu. S toga je Skupština Udruženja donijela odluku o formiranju nekoliko sekcija u Udruženju. Tu su: Sekcija mladih proizvođača mlijeka i proizvoda od mlijeka, Sekcija žena proizvođača mlijeka i proizvoda od mlijeka, Sekcija za uzgojno – selekcijski rad i Sekcija za unapređenje proizvodnje mlijeka i prerade mlijeka. Skupština je održana prvi dan, nakon završetka izlaganja predavača.

Sve prezentacije će kao i sa prethodnih savjetovanja uskoro biti dostupne u online biblioteci Udruženja: https://www.mljekarirs.com/biblioteka

Ovom prilikom želimo još jednom da istaknemo sve sponzore koji su podržali ovo savjetovanje a to su: SANO, FARMOFIT, AFIMILK, FANON, MIM COOP, SCHAUMANN, SAVIĆ COMPANY, INTERKOMERC, KONTA (zastupnik DeLaval), MEGGLE, GRAD GRADIŠKA, PROBICO, PROGNOSIS BIOTECH, SUNRISE, EFFECTA FEED, AGRO CAMPUS, MOTOREMONT(Case), BRAVARIJA RIS, AGROCOOP, POLJOPRIVREDNI INSTITUT RS, VETERINARSKO STOČARSKI CENTAR BANJA LUKA, NIS-GAZPROM, BOSNAVET, HOOF TRIMMING Predrag Belenzada s.p., GOLIĆ Trade, te generalnog pokrovitelja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

PREZENTACIJE:

1. donatori

2. afimilk and afifarm

3. cow monitoring solutions

4. hranidba muznih krava - fanon

5. prehrana goveda - farmofit

6. ishrana krava s ciljem ouvanja zdravlja i postizanja visoke proizvodnje - sano_

7. prevencija ketoze - schaumann

9. primjena cncps sustava analiza i formiranje obroka pomou amts - sano

10. agrotech_

11. procijena nutritivnog sastava krava na osnovu analize mlijeka

12. xfarm srbija_

 

Objavljeno  22.02.2022.