Zaključci sa redovne sjednice UO


Izvještaj sa redovne sjednice upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara Republike Srpske održane 22.04.2021. godine.

Na ovoj sjednici upravnog odbora prvenstveno se razgovaralo o poskupljenju repromaterijala za proizvodnju mlijeka koja je sve evidentnija.

Na osnovu cjelokupne situacije gdje otkupljivači koliko vidimo ne planiraju da povećaju otkupnu cijenu mlijeka a repromaterijal za proizvodnju iz dana u dan poskupljuje jedni izlaz vidimo u smanjenju proizvodnje mlijeka.

Ovakav stav ne treba da nas iznenadi tj. treba da dobro razmislimo kad povećavamo proizvodnju jer većina nas proizvođača razmišlja da povećanjem proizvodnje kompezuje tu nižu otkupnu cijenu, ali u suštini smo u zabludi jer većom prozvodnjom više repromaterijala trošimo, tj. povećavamo naše troškove. Stoga zaključak sa ove sjednice jeste preporuka svim proizvođačima, a posebno većim da se smanji ukupna proizvodnja mlijeka 20 do 30%. Jer ako bi svi proizvođači smanjili prozvodnju mlijeka za nekih 30% došlo bi do pojačane potražnje mlijeka na tržištu što bi rezulturalo većom otkupnom cijenom.

Obrazloženje za ovakav stav zašto pozivamo sve proizvođače mlijeka da samanje proizvodnju jeste nepobitna činjanica da je hrana poskupila za oko 30%:

   Prošla godina Ova godina
Koncentrat -100(kg)                    60KM 90KM
Soja  - 1 (kg)  0,90KM 1,40KM
Ekstruder – 1 (kg)                      1,00KM 1,30KM
Suncokret -1(kg) 0,50KM 0,73KM
Kukuruz -1(kg)                            0,26KM 0,45KM

 

Mekinje poskupile za 20%, te vitaminsko mineralne smjese za 10 %.

Pored ovog na sjednici je zaključeno:

  1. Da je potrebno inicirati da se Skupština udruženja sazove u junu ove godine
  2. Promocija udruženja u narednom periodu povodom 25 godina od osnivanja Udruženja
Objavljeno  26.04.2021.