Zahtjev za pomoć mljekarima 0,10KM od Ministarstva i 0,05KM od Miljekoprodukta


Obavještavamo vas da smo dana 21.09.2021. godine održali sastanak Upravnog Odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara – Republike Srpske. Ovim putem vas informišemo da je na sastanku zaključeno da je došao u pitanje opstanak mljekarskog sektora ako se ne reguje ubrzo u vidu određene pomoći za sve proizvođače mlijeka.
Naš stav je da se odobri jednokratna pomoć za sve prozvođače mlijeka u visini 0,10 KM po litri otkupljenog mlijeka, a kao osnov za obračun da služi svo prošlogodišnje otkupljeno premirano mlijeko.

Obavještavamo i sve proizvođače mlijeka da je na našu inicijativu u Mlijekoproduktu održan sastanak u vezi cijene mlijeka 17.09.2021. godine. Na sastanku je jasno rečeno da je neophodno povećati otkupnu cijenu za 0,10KM jer u protivnom doći će do zatvaranja farmi. Od strane ove koompanije iznesen je prijedlog da se od 15.10.2021. godine dodatno vrijednuje mliječna mast za 0,02 feninga što je za proizvođače neprihvatljivo.


Svjedoci smo da je u toku pandemije cijena mlijeka samanjena za nekoliko feninga. Uz to svakodnevno cijene repromaterijala poskupljuju iz dana u dan dok otkupna cijena mlijeka ne raste, tj. ne prati trend rasta cijene repromaterijala. Moramo istaći da pored rasta proizvodne cijene mlijeka pogodila nas je i suša što je uslovilo niske prinose, te pojedine proizvođače snašle su i prirodne nepogode. Sve ovo je doprinijelo da poslujemo na rubu egzistencije.


Bitno je da se osvrnemo i na poteze zemalja u regionu gdje se vidi da su pomogli mljekarski sektor na određen način. Možemo navesti primjer Srbije gdje je proizvođačima mlijeka povećana premija za 40% prethodnih dana.


-Na sledećem linku moguće je pogledati kalkulaciju proizvodne cijene mlijeka i teladi, gdje se jasno vidi da su prozvođači u gubitku. (Kalkulacija)

Objavljeno  22.09.2021.