Vitamin B12 bolje se apsorbuje iz mliječnih proizvoda


Mlijeko je odličan izvor vitamina B12. Čaša mlijeka serviranje od 250 mililitara daje otprilike polovinu preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina za odraslu osobu.

Štaviše, zaključci istraživačkih studija, od kojih su neka finansirane u okviru istraživanja mliječnih proizvoda (2013-18), otkrili su da se vitamin B12 puno bolje apsorbira kada se konzumira u kravljem mlijeku, nego kada se uzima u vitaminskim dodacima, i taj "cheddar" sir je jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina B12 nakon kravljeg mlijeka.

Christiane Girard, naučnica u istraživačkom i razvojnom centru Sherbrooke i njen tim saradnika proveli su ove studije koristeći svinje koje imaju probavni sistem vrlo sličan onome kod ljudi. Istraživači su svinjama dali kravlje mlijeko ili sintetički vitamin B12 kako bi uporedili stope apsorpcije ovog vitamina. Otkrili su da se vitamin B12 koji je prirodno prisutan u kravljem mlijeku, apsorbuje dva puta bolje nego sintetički vitamin B12.

Istraživački tim je također istraživao da li se vitamin B12 u drugim vrstama mliječnih proizvoda bolje apsorbira nego što je sintetski dodatak. Radi poređenja svinjama je dan obrok cheddar sira, švajcarski sir, jogurt, (potpuno bez vitamina B12) a drugoj grupi davali su samo sintetički vitamin B12.

Oni su uporedili nivo vitamina B12 u krvi svinja u narednim satima i otkrili da onoj grupi svinja koje su hranjne sirom puno veći procenat vitamina nego u onoj gdje su svinje imale pristup samo sintetičkom vitaminu B12. Vitamin B12 iz sira bio je dva puta više bioraspoloživ nego sintetički vitamin B12. Sir je dakle, jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina B12 poslije kravljeg mlijeka.

 

Izvor i funkcija vitamina B12

Vitamin B12 prisutan je samo u namirnicama životinjskog porijekla, poput mesa živine, ribe, morskih plodova, jaja i mliječnih proizvoda. Takođe se može naći u malo biljne hrane obogaćene ovim vitaminom.

Vitamin B12 neophodan je za neurološke funkcije i rast i podjelu ćelija, uključujući i crvena krvna zrnca.

Vegetarijanci, posebno vegani, starije odrasle osobe i trudnice su više izloženi riziku od nedostatka vitamina B12

 

Izvor: Progressive Dairy Kanada

Objavljeno  06.07.2020.