Udruženje podržava najvaljene mjere zaštite domaće proizvodnje

Danas je naše Udruženje uputilo dopis g. Miloradu Dodiku, predsjendiku Republike Srpske, i g. Elmedinu Konakoviću Ministru inostranih poslova BiH, sljedeće sadržine. Vrijeme je da se i u poljoprivredi riješi možda i više od 400 problema. 

Vaše Ekselencije, poštovani predsjedniče g. Dodik i poštovani g. Konaković,

Danas, dana 05.05.2023.godine smo zaista svi srećni što smo imali priliku da čujemo vaše stavove o potrebi zaštite domaće proizvodnje. Već dugi niz godina nekontrolisan uvoz i zaista nepovoljna pozicija koju imamo u spšoljnotrgovinskim odnosima, posebno sa EU doveli su našu poljoprivredu, a kako ste i sami naveli, posebno stočarstvo na granicu opstanka.

Nedostatak razumjevanja i nepoznavanje SSP od strane pojedinca u Savjetu Ministara i Direkciji za evropske integracije su nas doveli do ovoga, kao i nepoznavanje domaćih propisa, prevashodno Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju i odluka o prekomjernom uvozu i antidampngu. Krivo je naravno i Tužilaštvo BiH, jer je samo trebalo da procesuira one koji su odgovorni za svjesno nanošenje štete svojim nereagovanjem narodima u BiH.

Vidimo sada svi kako Evropa škrto čuva svoje poljoprivrednike od poplave jeftinih poljoprehrambenih proizvoda iz Ukrajine. Bez obzira na nivo krize koji vlada u toj zemlji.

Napominjemo da u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima Odjeljenje za zaštitu domaće proizvodnje. Pitanje je šta rade i za šta primaju platu, ako nikada niti jedna mjera nije pripremljena.

Kad je u pitanju nivo Bosne i Hercegovine imamo još jedno pitanje. Molimo Vas da obratite pažnju i na Kancelariju za veterinarstvo i njihov nerad. Upravo zbog njih kada govorimo o crvenom mesu ono može da u trgovini sa Evropskom Unijom ide samo sa jedne strane. Znači samo prema nama. A naša telad, junad, jagnjad, svinje ne valjaju. Nebi se složili.

Postavlja se pitanje, kako to da za 23 godine od kad su preuzeli obilježavanje sa entetskih nivoa KzV nije uspjela da sredi tu evidenciju.

Usluge obilježavanja kod nas koštaju od 11,70 do 16,00 KM. Kako kome veterinari naplate. U Austriji je to 1 €, u Češkoj manje od 0,5 €. I sve to sami farmeri rade. Evo i da postavimo pitanje da li je vrijeme da farmeri preuzmu obilježavanje kao što se to radi i u Evropi? I kada već sa toliko zagovaraju EU integracije zašto ne krenemo upravo od toga?

Milorad Arsenić, predsjednik Udruženja

 

Objavljeno  05.05.2023.