Udruženje mljekara realizuje novi projekat


Dragi uzgajivači, članovi našeg Udruženja i prijatelji,

Zadovoljstvo nam je informisati Vas da je Udruženju poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske 4. februara zvanično odobrena realizacija projekta pod nazivom "Strengthening the Conditions for Diversification of Incomes and Improving the Business of the Dairy farmers through Innovation in the Field of Management of Business Data on the Farm" (Jačanje uslova za diverzifikaciju prihoda i poboljšanja poslovanja farmera uz pomoć inovacija u oblasti upravljanja podacima na farmi).

Projekat se odnosi na razvoj aplikacije za vođenje matične evidencije, koja će svim našim farmerima olakšati ovaj posao, a krajnji cilj je svakako proizvodnja stoke poznatog porijekla. Nadamo se da ćemo na ovaj način početi polako da gradimo most za ulazak u ICAR.

Glavni finansijer ovoga projekta je UNDP CZECH TRUST, podršku projektu je dalo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a projekat će sprovoditi Češka konsultanska kuća GEOtest, sa kojom Udruženje ima ugovor o saradnji.  

Udruženje će realizovati projekat sa onim članovima koji su se prijavili za kontrolu proizvodnosti mlijeka, jer aktivnosti projekata se nadovezuju na samu kontrolu proizvodnosti mlijeka. Kontrola proizvodnosti mlijeka je prepoznata u cijelom svijetu kao najznačajnija alatka za unapređenje prihoda na gazdinstvu, a ključna za budući uzgojno selekcijski rad bez koga nema napretka u polju mljekarstva.

Cilj je da jedan dan aplikacija bude dostupna svim članovima a kapacitet aplikacije će biti 100.000 grla.  

Stručni tim koji je angažovan u ovom projektu u prvoj fazi obići će ciljanu grupu farmera te ih upoznati sa detaljima samog projekta, te prikupiti od njih adekvatne informacije.

Projekat će biti realizovan u narednih 9 mjeseci.

 

Objavljeno  11.02.2020.