Sastanak mljekara sa ministrom Minićom


Poštovani proizvođači mlijeka, dame i gospodo,

 
Juče je u kabinetu ministra Save Minića održan sastanak naših predstavnika koji su imenovani za razgovor sa ministrom na proširenoj sjednici Upravnog odbora od 26.01.o.g. održanoj u Prnjavoru. Ministru smo ovom prilikom još jednom ukazali na loš položaj proizvođača mlijeka i zatražili povećanje podrške po različitim osnovama (muzno grlo i junice). Spomenuli smo i da nam se zaista ne sviđa nekorektan odnos prema mljekarima i targetiranje mljekara kao neke "grupe".
Na ovom sastanku smo upoznali ministra i sa informacijama o tome koliko sektor mljekarstva u Srpskoj učestvuje u punjenju budžeta, te spomenuli sva radna mjesta koja funkcionišu zahvaljujući nama, našem radu i sirovini koju proizvodimo. A to i u sektoru proizvodnje i distribucije hraniva za stoku, preradi mlijeka, veterinarskom sektoru, o iznosima koje izdvajamo za kontrolu kvaliteta mlijeka i drugo.
Spomenuli smo i veliki broj ljudi koji radi na našim gazdinstvima, koji redovono primaju platu i na taj način pomažu u održanju sela. Spomenuli smo i stajnjak koji proizvodimo koji je od suštinskog značaja za održanje plodnosti zemljišta. Malo je sektora uopšte u privredi koji vežu ovoliki broj radnih mjesta za svoj rad. A riječ je o više od 10.000 radnih mjesta. 
Zatražili smo da se zbog sigurnosti investiranja i boljeg planiranja poljoprivredne proizvodnje donese Zakon o podsticajima. Na ovaj način bi se poboljšala i transparentnost i poljoprivrednici bi mogli lakše donositi dugoročne odluke po pitanju razvoja svoje proizvodnje. To bi svakako i stabilizovalo domaću proizvodnju i unaprijedilo samodovoljnost u proizvodnji hrane za naše stanovništvo. Spomenuli smo da premija od 0,25 KM nije više ista kao što je nekada bilo tj. ne vrijedi taj iznos kao što je nekada vrijedio. A nekada je ta podrška bila i viša, čak 0,35 kada je budžet bio mnogo manji. 
Prema riječima ministra najizglednije je povećanje podrške po muznom grlu na 500, možda i 600 KM. Naravno prije toga sva grla trebaju biti popisana, a prema riječima Ministra i saradnika isto će biti urađeno u roku od mjesec dana (cca 24.03). 
Ministra smo pozvali na VIII Savjetovanje i sajam mljekara koji će biti održan 27. i 28.02. u Gradišci i zamolili ga da svoje stavove u vezi podrške mljekarskom sektoru kaže pred većim brojem proizvođača. Takođe, obavješteni smo da će za nabavku junica ove godine biti odvojeno 2.000.000,00 KM i da se ta podrška neće vezati za pojedine prerađivače, već da će svi zainteresovani moći aplicirati za ovu podršku. Pozdravljamo. 
Nadamo se da će ovaj sastanak unaprijediti i relaksirati odnose između proizvođača mlijeka i Ministarstva. Na prijedlog ministra Minića dogovoreno je da se svaki mjesec održavaju zajednički sastanaci, na kojima bi redovno bila razmatrana situacija u ovom sektoru.
Hvala Ministru Miniću i saradnicima na izdvojenom vremenu i nadati se da će sektor mljekarstva dobiti ono što zaslužuje. 
 
Nakon sastanka, Udruženje je obavjestilo Policijsku Upravu Grada Gradiška da odustaje od protesta najavljenih za 27.02.2023.godine. 
 
Sastanku su u ime proizvođača mlijeka prisustvovali:
1. Vladimir Usorac, predsjednik udruženja, Prnjavor
2. Mićo Arsenić Predsjednik Upravnog Odbora, Kozarska Dubica
3. Čedomir Borojević, Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda RS, Šamac
4. Anto Šipovac, član Upravnog Odbora, Nevesinje
5. Milan Škundrić, član Upravnog Odbora, Prijedor (koji je mjenjao Gorana Škundrića)
6. Miljan Erbez, stručni saradnik u Udruženju
Objavljeno  25.02.2023.