Premijer i ministar poljoprivrede u posjeti farmi Jokić


Dana 18.4.2022. godine predsjednik Vlade Republike Srpske, dr Radovan Višković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dr Boris Pašalić posjetili su gazdinstvo porodice Jokić u Velikoj Ilovi u Opštini Prnjavor, te načelnik Opštine Prnjavor g. Darko Tomaš. 

Svakako jedna od najbitnijih tema razgovora je bila aktuelna otkupna cijena sirovog mlijeka, koja je daleko ispod cijene koja obezbjeđuje ekonomičnost naših proizvođača.

G. Jokić, koji je i član Upravnog Odbora je upoznao goste sa teškom situacijom i inicijativom našeg Udruženja da minimalna otkupna cijena mlijeka bude 0,95 KM/l. To je trenutno najniža prihvatljiva cijena koja obezbjeđuje održivost ove proizvodnje. G. Jokić je rekao da je naša proizvodnja pred gašenjem i da stanje nikada nije bilo teže.

I predsjednik Vlade i Ministar su pokazali razumjevanje za proizvođače.  Uputili su otvoreni apel prerađivačima da se nešto uradi po ovom pitanju i da se iznađe model koji će biti dobar za obe strane.

Ovom prilikom u ime Udruženja zahvaljujemo predstavnicima Vlade na podršci i molimo predsjednika Vlade i ministra da organizuju sastanak sa otkupljivačima mlijeka u što skorije vrijeme, a kako bi zaustavili gašenje mljekarskog sektora u Srpskoj.

Vlada Republike Srpske, kroz različite mjere godinama podržava ovu proizvodnju, ali i prerađivače narodnim novcem i ne smije se dopustiti da se zbog nerazumjevanja prerađivača niz vodu bace stotine miliona maraka uloženih sredstava, Republike, naroda i nas farmera.

Objavljeno  19.04.2022.