Premija za junice "ČAK" 100KM


 

Želimo da obavjestimo javnost, tj. da izrazimo javno nezadovoljstvo proizvođača mlijeka koji su nam se javili u vezi rješenja koja su dobili za uzgoj kvalitetno - priplodnih junica.

Naime, pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih  podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za proteklu godinu (2020) član 8. predviđa premiju po ovom osnovu iznosom do 350 KM po grlu. Prozvođači mlijeka su nas obavjestili da su im na kućne adrese stigla rješenja u kojima se navodi da će im biti isplaćno 100KM po grlu.

Smatramo da je ovo sramno nizak iznos koji nije ni pola od onoga što je navedeno u pravilniku. Ovakvim postupcima sve više podcjenjumo domaće proizvođače. Veliki dio proizvođača smatra da je najbolje da vrate ova sredstva pa neka Ministar (Ministarstvo) sebi oformi stado za taj iznos.

Dok se farmerima u Federaciji BiH isplaćuje podsticaj od 700 KM po junici, 500 KM po teletu i 500 KM po muznom grlu uz daleko veću premiju za mlijeko kod nas je podcjenjivanje mljekarstva došlo do vrhunca sa odobravanjem premije za junice od čak 100 KM, što ne može pokriti ni troškove papirologije.

Objavljeno  05.02.2021.