Predstavnici Udruženja naredne sedmice u SAD


Cochran program američkog Ministarstva poljoprivrede nudi studijske stipendije s ciljem intenzivnog kratkoročnog treninga u raznim poljoprivrednim oblastima za sve koji se profesionalno bave poljoprivredom, a dolaze iz zemalja srednje visokog prihoda, novih tržišta i novih demokratija. Više od 150 BiH državljana je do sada u okviru Cochran programa posjetilo SAD. Svi troškovi treninga i boravka u SAD su plaćeni od strane USDA, osim povratne avionske karte. Obuka obično traje 15 dana.

Tako i ove godine Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA) finansira Cochran Fellowship Program u okviru kojeg će u 2019. godini ponuditi stručnu  obuku u SAD o temama:

 

  1. Introduction to U.S. Food Safety System
  2. Dairy Herd Management and Promotion of U.S. Dairy Genetics.

 

U Cochran program je uljučeno okupno 126 zemalja iz cijelog svijeta. Ove godine iz cijele Bosne i Hercegovine posredstvom Američke Ambasade u Sarajevu odabrano je 6 (šest) učesnika koji će imati priliku da budu dio ovog događaja. Posebno nam je zadovoljstvo da su čak 3 (tri) odabrana učesnika predstavnici našeg Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske.

 

Svi učesnici pored mnogobrojnih radionica takođe će imati priliku da posjete ʻʻWorld dairy expoʼʼ najveću manifestaciju na svijetu za proizvođače mlijeka. Ovogodišnja lokacija programa je na sjeveru SAD Madison, Wisconsin u periodu od 28.09 do 12.10.2019 godine.

Objavljeno  22.09.2019.