Posjeta poljoprivrednika iz Valjeva, Srbija


Dana 6. i 7. 12. 2023. godine smo imali čast da ugostimo naše prijatelje, poljoprivrednike iz Valjeva i predstavnike asocijacije poljoprivrednih novinara Srbije, Agropress.

U srijedu 6.12. su u Bijeljini posjetili Mljekaru Dule, zatim jednu robot farmu u Gradišci kod našeg člana Upravnog Odbora g. Radomira Tošića. G. Tošić je prisutnim farmerima predstavio prednosti robot muže, te sistem organizacije stada na robotskim farmama. 

Dana 7.12. smo u Banjaluci odžali predavanje o radu našeg Udruženja, aktivnosti, prošlim projektima, ali so spomenuli i mogućnosti prekogranične saradnje i dalje unapređenje poljoprivrede u našim državama. 

Nakon toga smo posjetili sjedište Udruženja i Veterinarsko-stočarski centar. Pričali smo o našem uzgojno-selekcijskom radu i značaju stočarskih udruženja, a naučili su i o procesu proizvodnje sjemenskih doza.

Već poslijepodne u Kalinoviku ih je dr Grujica Vico iz Poljoprivredne Zadruge Gvozno upoznao o principima uzgoja aberdin angus pasmine goveda u sistemu krava tele. Dana 8.12. naši gosti su imali prilku da vide Mljekaru Pađeni iz Bileće, te jendog ovača u okolini Trebinja. 
Drago nam je što smo bili u prilici da pomognemo u organizaciji ove posjete, a nadam se da će ona rezultirati novom saradnjom. A pozvali smo i predstavnike gostiju iz Srbije na naše godišnje Savjetovanje i sajam. 

Objavljeno  13.12.2023.