Održana redovna sjednica Upravnog Odbora


Dana 26.05.2023. godine održana je u Prnjavoru redovna sjednica upravnog odbora Udruženje poljoprivrednih proizvođača mljekara – Republike Srpske. Glavne teme ovog sastanka bile su: pad otkupne cijene mlijeka, kašnjenje podsticaja, elementarne nepogode, te kašnjenje sjetve.

Što se tiče otkupne cijene mlijeka jasno je zaključeno da cijena mlijeka u marketima nije znatno pala te da nema osnove za dalja smanjenja cijene mlijeka u otkupu. S tim u vezi jednoglasno je usvojena odluka da se pošalje obavještenje svim mljekarama u BiH da se zaustavi dalji pad cijene mlijeka. Jer pored ovakvih vremenskih uslova praktično dolazi do duple sjetve što višestruko poskupljuje proizvodnju. - dopisi su poslati do 30.05.2023.godine

U vezi kašnjenja podsticaja u poljoprivredi predloženo je da se pošalje dopis prema nadležnom ministarstvu sa znakom pitanja da se tačno definiše u kom vremenskom okviru poizvođači mogu očekivati isplatu podsticaja kako bi znali planirati svoju proizvodnju.

Takođe, bilo je riječi o kapitalnim investicijama. Svi su svjesni da u trenutnim okolnostima elementarnih nepogoda i kašnjenjenja sjetve velika većina proizvođača neće moći realizovati planirane kapitalne investicije. Uz sve to kada znamo da je vjerovatno Mlijekoprodukt odustao od sufinansiranja nabavke juica u najvećem dijelu ovaj projekat neće biti realizovan. Pored svega navedenog bankarski sektor očekuje smanjenu solventnost poljoprivrednih proizvođača, te teško odobravaju ili ne odobravaju nikako kreditna sredstva. Tako kada se sve sabere kapitalne investicije za ovu godini su u velikom procentu pod upitnikom.

Zaključak jeste da se od nadležnog Ministarstva traži isplata premije po grlu što prije. 

Da se obezbjedi dodatnih 50L/ha regresiranog goriva.

Da se održi hitan sastanak sa Ministrom.

Zahtjev prema Ministarstvu je poslat 30.05.2023. godine. Pored navedenog, u dopisu smo upozorili na izostanak mjera zaštite domaće proizvodnje (što Srbija uveilko sprovodi), kao i značajno povećanje podrške u Srbiji što nas neposredno stavlja u neravnopravan položaj, uvažavajući otvoreno tržište. 

 

Objavljeno  30.05.2023.