Naša aplikacija na listi najboljih IT rješenja u poljoprivredi Evrope i centralne Azije


Zadovoljstvo nam je istaći  da smo kao Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS navedeni u zvaničnom izvještaju svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). Izvještaj se odnosi na dobre prakse u polju digitalizacije poljoprivrede. Na sljedećem grafiku možete vidjeti 36 zemalje i broj IT rješenja koje su prepoznate u svakoj od zemalja.

 

Kao što vidimo iz grafika Italija prednjači u digitalizaciji u poljoprivredi sa čak 18 IT rješenja navedenih u ovom izvjestaju. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini vidimo da je prihvaćeno 1 IT rješenje, tj. aplikacija OPTIMILK koja je u vlasništvu našeg Uduženja. Realizacija ovog projekta podržana je od strane Sweden/USAID FARMA II projekta.

Zvaničan (FAO) izvještaj možete pogledati na sledećem linku: FAO IZVJEŠTAJ

Na strani 116 ovog izvještaja detaljnije je opisan značaj aplikacije OPTIMILK. Sam način rada aplikacije možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=FekCpbzfoTQ&ab_channel=MljekariRS

Ovom prilikom bi istakli naše IT rješenje koje se odnosi na elektronsko vođenje pomoćne i glavne matične evidencije u mliječnom govedarstvu podržano od strane UNDP-a i nadležnog Ministarstva.

Postupak vođenja elektronske pomoćne matične evidencije možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=0O0c-Eo8Yh8&list=PLa6NliEIF-eBL6dpwCtK6xrVS4-if32ok&index=3&ab_channel=MljekariRS

Minsitarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prepoznalo je važnost digitalizacije, pa je tako od ove godine pravinik za podsticaje u poljoprivredi predviđa veće podsticaje za one koji vode elektronsku matičnu evidenciju i rade kontrolu proizvodnsti mlijeka. (kada je riječ o podsticaju za uzgoj kvalitetno - priplodnih junica).

Objavljeno  13.07.2021.