Ministar Pašalić posjetio farmu krava Mladena Simića u Grabik Ilovi

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, posjetio je farmu krava Mladena Simića iz Grabik Ilove kod Prnjavora. Na ovoj farmi gradi se novi moderan objekat kapaciteta 80 muznih grla a vrijednost investicije je veća od milion maraka.

 

Razlog posjete ministra poljoprivrede RS Borisa Pašalića, farmi krava Mladena Simića u Grabik Ilovi, je investicija u novi objekat vrijednosti 1.100.000 KM. „Ministarstvo u ovakvim projektima učestvuje sa refundacijom sredstava do 30 odsto“, izjavio je Pašalić.

Domaćin Mladen Simić ima ukupno 85 grla od čega je oko 35 u muži a dnevno proizvede oko 800 litara mlijeka.

 

Porodica Simić uzgojem goveda i proizvodnjom mlijeka bavi se još od početka 80-ih godina prošlog vijeka. Mladenov sin Dejan završio je poljoprivredni fakultet i planira ostati na selu da se bavi poljoprivredom i nastavi porodičnu tradiciju.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS Vladimir Usorac je rekao da su u fokusu ovog Udruženja mladi poljoprivrednici te da je opština Prnjavor prepoznatljiva po proizvodnji mlijeka.

Ministar Pašalić je dodao da subvencije nikada nisu isplaćivane redovnije i da je raspoloživi budžet za poljoprivredu u ovoj godini 71 milion maraka.

„U narednom periodu će se vršiti aktivne kontrole poljoprivrednika koji ostvaruju pravo na podsticaje zbog lažnih prijava u poljoprivrednoj proizvodnji a na osnovu kojih se podsticaji ministarstva dodjeljuju“, rekao je Pašalić.

Takođe navodi da je pri agenciji za agrarna plaćanja RS osnovana inspekcija za kontrole te da poljoprivrednici čija je proizvodnja u skladu sa propisima ne treba da strahuju dok će onima kod kojih se utvrde nepravilnosti biti uskraćeno pravo na podsticaje u naredne dvije godine.

 

IZVOR: Prnjavor Info

Objavljeno  10.07.2019.