Hitno uvesti prelevmane na mlijeko i mliječne prerađevine

Danas je naše Udruženje podnijelo zahtjev Ministru Staši Košarcu u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za hitno uvođenje prelevmana na mlijeko i mliječne prerađvine. 

Naime, Vlada Srbije je usvojila odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana od 15 RSD (0,25 KM) po litri mlijeka i za kačkavalj od 30 RSD (0,0 KM) po kilogramu, koja se od danas primjenjuje.

S obzirom da ova odluka neposredno utiče na proizvodnju mlijeka u Bosni i Hercegovini, jer izvozimo mlijeko u značajnim količinama na tržište Srbije sa jedne strane, a da ostaje otvoreno tržište za uvoz iz zemalja EU sa druge strane, zatražili smo da se u skladu sa relevantnim propisima u što skorijem roku (7 dana) uvedu prelevmani na mlijeko i direktno konkurentne mliječne proizvode (pavlaka, jogurt, mladi sir i drugo) koji se uvoze u BiH iz svih zemalja sa kojima trgujemo mlijekom i mliječnim prerađevinama proizvodima.

Svi mi znamod a Zakon o spoljnotrgovinskoj politici BiH je do sada služio samo da kupi prašinu. Nikada ni na jedan način putem mjera u spoljnotrgovinskom poslovanju poljoprivrednici nisu bili zaštićeni. Sjećamo se još uvije velike krize cijena mlijeka i mliječnih prerađevina iz 2014. godine, pa onda probleme sa svinjetinom iz Austrije i nekih drugih zemalja. Pa bilo je situaicja kada su cijene junadi padale ispod 4 KM zbog prekomjernog uvoza. 

Svi poljoprivrednici su gubili, samo su se fotelje držale. Valjda je dosta i toga bilo. 

U Srbiji izgleda ima onih trezveno razmišljaju. Nadamo se da će i kod nas. 

Objavljeno  21.02.2023.