Evo ko su lideri u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH


SARAJEVO – Danube Foods ostao je lider u proizvodnji i prodaji mlijeka i mliječnih napitaka u Bosni i Hercegovini u 2021. godini, dok je Lactalisov Dukat vodeći u prodaji sira, pokazuju analize Euromonitora.

Danube Foods, u sklopu kojeg su sprski Imlek i najveća mljekara u Bosni i Hercegovini Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice, objavio je nove proizvode u 2021. godini.

Analitičari Euromonitora navode da je potražnja za mlijekom bez laktoze dovela do lansiranja novih proizvoda, dok proizvodi konzumnog mlijeka bilježe sporiji rast prodaje.

Prodaja mliječnih proizvoda za piće će se stabilizovati, a rast prodaje u ugostiteljskim objektima će se oporaviti tokom predviđenog perioda. Potražnja za mliječnim napicima bez laktoze vjerovatno će nastaviti rasti,a zdrav rast predviđa se i za alternative za mlijeko zahvaljujući zdravstvenom i welness trendu“, procjenjuje Euromonitor.

Ekonomska kriza dovela je do sporijeg rasta prodaje sira u 2021. godini.

Prodaja u ugostiteljskim objekatima počiela se oporavljati tokom godine zahvaljujući manjem broju zaključavanja ekonomije.

Dukat ostaje vodeći u prodaji sireva, a 2021. godine lansirani su različiti novi proizvodi.

Potražnja za sirom će u narednom periodu rasti, dodaju iz Euromonitora, zahvaljujući trendu domaće kuhinje.

Meki sir će vjerovatno povećati prodaju u predviđenom razdoblju zahvaljujući lansiranju novih proizvoda i okusa.   

Izvor: Capital.ba

Objavljeno  15.11.2021.