Elektronska matična evidencija


Zadovoljstvo nam je istaći da prvi krupniji koraci su sve vidljivi nakon uspostavljanja uzgajivačke organizacije u okviru Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske.
Danas je održan prvi sastanak nakon izrade aplikacjie za elektronsko vođenje matične evidencije u govedarstvu koja je usklađena sa ICAR i EU standardima. Na sastanku su prisustvovali proizvođači mlijeka koji su prepoznali važnost evidencije ovog tipa, a koja se vodi na ovaj način u velikom dijelu Evrope. Glavni benefiti elektronske matične evidencije jesu konstantno praćenje podataka kroz više generacija, evidentiranja brojnog stanja, proizvodnih karakteristika, a krajnji cilj je svakako proizvodnja stoke poznatog porijekla.
Kako što smo već rekli sama froma aplikacije ispunjava ICAR i EU norme i pozitivno je da su se farmeri počeli uključivati, jer svakako da će ovaj vid evidencije biti obavezan u dogledno vrijeme za ostavrivanje pojedinih benefita. U ovom pogledu ostaje nam da svi zajedno radimo kako bi ostvarili sledeći cilj a to jeste punopravno članstvo u međonarodnu organizaciju ICAR (International Committee for Animal Recording) što će direktno uticati na povoljniji status naših proizvođača.

Projekat je podržan kroz program Czech-UNDP Partnership for Sustainable Development Goals  i sproveden je od strane GEOtest a.s., Brno, Češka Republika.   

Objavljeno  04.12.2020.