Domaće BL sorte sjemena soje


Poštovani proizvođači,

Na linku ispod možete pročitati informacije od strane Poljoprivrednog instituta sa preporukama za sjetvu domaćih BL sorti sjemenske soje, koja je regresirana od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kroz program podsticaja u poljoprivredi u iznosu od 12,5 KM po pakovanju sjemena od 25 kg, tako da cijena pakovanja od 25 kg iznosi 47,50 KM.

Takođe, podsjećamo da poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za proizvodnju genetički ne-modifikovane soje po članu 26, u iznosu do 200 KM/ha, te na premiju za proizvedenu i prodanu soju po članu 28, u iznosu do 15% od utvrđene referentne cijene po jedinici proizvoda, prema Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2021. godini.

Posebno ističemo da regresirane domaće BL sorte soje nisu genetički modifikovane, te da proizvođači za iste mogu ostvariti podsticaje prema Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja u poljoprivredi u 2021. godini. Prema odluci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, svi oni koji u predstojećoj proljetnoj sjetvi budu gajili genetički modifikovanu soju, biće isključeni iz svih podsticajnih mjera u naredne 2 godine.

Ako ste zainteresovani za sjetvu domaćih BL sorti sjemenske soje ili neki oblik saradnje sa Institutom slobodno se obratite na e-mail adresu (dejansymic@yahoo.com) ili na telefonske brojeve (066 803 697 - dr Miloš Nožinić ili 065 813 506 - MSc Dejan Simić).

 

PREPORUKE ZA SJETVU DOMAĆIH BL SORTI SJEMENSKE SOJE

Objavljeno  14.04.2021.