Cochran 2019 Amerika


Protekle nedelje učesnici Cochran programa američkog Ministarstva poljoprivrede vratili su se u matične zemlje. Ovogodišnji učesnici programa bili su: Kina, Etiopija, Gana, Malezija, Meksiko, Moldavija, Mongolija i Bosna i Hercgovina. Zadovojstvo nam je još jednom istaći da su od ukupno 6 učesnika iz Bosne i Hercrgovine tri predstavnika našeg Udruženja imali priliku doživjeti ovo nezaboravno iskustvo. Cjelokupan dvonedeljni trening program održan je na prostoru savezne Američke države Wisconsin. Domaćin programa bio je  USLGE (U.S. Livestock Genetics Export, Inc.), udruženje koje okuplja široku bazu američkih organizacija za stočarstvo, na čelu sa predsjednikom ove organizacije g. Martin Sieber.

Svi učesnici tokom ovog dvonedeljnog programa imali su priliku da posjete: departman za poljoprivredu trgovinu i zaštitu potrošača u Wisconsinu, World Dairy Expo-najveću manifestaciju na svijetu za proizvođače mlijeka, Wisconsin Univerzitet u Madisonu, četiri velike farme na prostoru Wisconsina sa prosječnom proizvodnjom mlijeka po kravi preko 10 000 kg.

Svi učesnici imali su priliku da čuju mnogobrojne zanimljive prezentacije od velike važnosti za proizvođače mlijeka kao što su: embrio transfer, uticaj stresa na proizvodnju i menadžment na farmama, značajnosti genomskog testiranja, kako proizvesti higijenski ispravno mlijeko, značaj ventilacije i smještaja za životinje, važnost praćenja svih podataka na farmi.

Takođe zadvoljstvo nam je bilo upoznati se sa liderima najvećih Udruženje kao što su: Holštajn SAD, Džerzej, Brown Swiss, čuti njihova izlaganja, a i neke od njih posjetiti lično u njihovim prostorijama.

Ne smijemo zaboravti istaći i posjetu kancelarije USLGE organizacije koja okuplja sve ove organizacije na jednom mjestu. Od njih smo čuli i uvidjeli važnost udruženja u SAD koje vode glavnu ulogu kako u mljekarskom tako i u ostalim sektorima. Na kraju možemo samo istaći da smo se vratili puni energije i usvojenih novih znanja koje nesebično planiramo prenjeti našim farmerima te svakim danom težiti da naše udruženje korača krupnim koracima naprjed jer jedino udruženi možemo biti prepoznati.

Objavljeno  21.10.2019.