6. Savjetovanje mljekara Republike Srpske


Na nedavno održanom dvodnevnom 6. Savjetovanju mljekara Republike Srpske, koje već postaje tradicija okupilo se oko 160 učesnika. Zadovoljstvo je bilo vidjeti odličan odziv proizvođača mlijeka, te ugostiti predavače i goste iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Važna činjenica je da smo pored domaćih predavača ove godine ugostili profesore sa  Veterinarskog fakulteta u Beogradu, sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, specijalni gost (predavač) ove godine došao nam je u goste iz Sjedinjenih Američkih Država sa Univerziteta u Ajdahu, a uz podršku Nacionalne agencije za izvoz stočarske genetike SAD. Tu su još mnogobrojni cijenjeni predavči iz regiona koji su dakako imali šta da kažu na ovom Savjetovanju u organizaciji našeg Udruženja. Posebno smo počastvovani posjetom predstavnika Hrvatske Agencije za Poljoprivredu i Hranu koji su nam savjetima pomogli i u implementaciji projekta koji smo započeli sa konsultantskom kućom Geotest iz Češke Republike, a uz podršku UNDP Czech Challenge fonda.

Kao i uvijek sa nama su dva dana bili naši prijatelji, inženjeri stočarstva iz svih područnih jednica Savjetodavne Službe Republike Srpske, te Ministarstva poljoprivrede.

Bitno je za istaći da su nam u goste došli predsjednici udruženje/saveza iz Federacije Bosne i Hercegovine, g. Nedžad Bićo, Hrvatske g. Branko Kolak i Srbije, g-đa Sanja Bugarski. Svojim prisustvom nas je počastvovao direktor Sweden/USAID FARMA II projekta g. Bill Mays, a 6. Savjetovanje mljekara Republike Srpske je otvorio Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, dr Boris Pašalić.

U okviru Savjetovanja bio je organizovan i mini sajam na kojem su naši partneri mogli predstaviti svoje proizvode, a po prvi put smo imali i predstavljanje poljoprivrednih mašina.

Pokrovitelj ovogodišnjeg savjetovanje bilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Dakako ne smijemo zaboravit mnogobrojne sponzore koji su podržali i ovogodišnje savjetovanje i neizmjerno smo im zahvalni na tome, a oni su:

Zlatni sponzori: SANO, MLIJEKOPRODUKT, USAID/SVERIGE.

Srebrni sponzori: DELAVAL, FARMOFIT, GRAD GRADIŠKA, USLGE.

Bronzani sponzori: PROBICO, SCHAUMANN, CATTLEGUARD.

Ostali sponzori: PATENT, SANDERS, AGROCOOP, SANAVITA, SAVIĆ, INTERKOMERC, INSTITUT VASO BUTOZAN, GEA.

Na kraju večeri upriličena je svečana večera uz muziku i dodijelu zahvalnica pokrovitelju manifestacije, zlatnim sponzorima te našem članu najvećem proizvođaču mlijeka. Nadamo se sljedeće godine još boljoj manifestaciji, a možemo najaviti i određene novine i aktivnije učešće samih uzgajivača.

U prilogu možete pogledati sve prezentacije u PDF formatu koje su predavači izlagali, slike, te kratak video prilog.

VIDEO PRILOG: https://www.youtube.com/watch?v=0zMLIip1m3Q&t=36s

1. Indikatori stanja u sektoru mljekarstva Republike Srpske

2. Upravljanje podacima na farmi UNDP

3. Kontrola proizvodnosti mlijeka

4. Genomska selekcija

5. Mogućnost navodnjavanja kultura za silažu

6. Menadžment na savremenim farmama muznih krava

7. Toplotni stres kao uzrok smanjene plodnosti kod krava

8. Ultrazvučna dijagnostika u kontroli reprodukcije visokomliječnih krava

9. Analiza vanjskotrgovinske razmjene u sektoru mljekarstva

10. Primjena metaboličkog profila

11 Primjena digitalne tehnologije

12. 30 godina kompanije Rapić

14. Od ideje do realizacije projekta

15. Revolucija u shvaćanju krava

 

Objavljeno  16.03.2020.