Šta su dogovorili mljekari sa ministrom


Tri sata jučer su predstavnici našeg Udruženja razgovarali sa resornim ministrom Savom Minićem i njegovim saradnicima. Veliki je ovo pomak, kažu proizvođači mlijeka, te susret ocjenjuju konstruktivnim i zadovoljavajućim, a ista ocjena stigla je i iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Na stolu su se našle brojne teme, a kao najvažnija - isplata zaostalih dugovanja od lani, odnosno podsticaja po grlu, rekao je Milorad Arsenić, predsjednik našeg udruženja za Agroklub. Mljekari s upoznali ministra sa teškim stanjem u kojem su se našli zbog kašnjenja isplata, a riječ je o dugovanjima prema dobavljačima.

"Naš zahtjev je bio da se do kraja januara isplate podsticaji po grlu iz 2023., a u februaru i podsticaji za kapitalne investicije. I tu imamo velika potraživanja jer smo investirali i u objekte i u mehanizaciju", rekao je Arsenić.

Premija minimalno 0,28 KM/l

Ukoliko novac ne legne na račune, farmeri će se naći u problemu te bi u pitanje moglo doći funkciosanje u cijeloj proizvodnji jer prezaduženi. Podsticaj po grlu za prošlu godinu iznosi 330 KM, a u prebrojavanju je ustanovljeno da je u Republici Srpskoj ima više od 30 hiljada grla. Očekuju da će im uskoro biti isplaćene i premije za mlijeko za novembar i decembar 2023.

Na sastanku je razgovarano i o modelima podrške mljekarskom sektoru u 2024. godini.

"Mi smo bili izričiti da se mora povećati premija po litri mlijeka. Ono što je sigurno je da će to povećanje biti minimalno tri feninga, odnosno 0,28 KM/l, ali vjerujemo da će Ministarstvo iznaći sredstava da to bude i nešto više", rekao je prvi čovjek mljekara, naglasivši i kako su saglasni da oni u brdsko-planinskim predjelima dobiju nešto više podrške.

Dodao je kako će visina visina premija zavisiti od toga kako se se iskristalisati plan o kapitalnim investicijama, no siguran je da Republika Srpska u 2024. neće sufinansirati nabavku 900 traktora kao što je bilo lani, a "to će se regulisati bodovanjem i ograničenom visinom sredstava, maksimalno može biti 400 trakotra, samim time bi se iznašla sredstva koja bi mogla povećati direktne podrške, po litri mlijeka, eventualno i one po grlu".

Kamen temeljac na ljeto

Kako je saopšteno iz Ministarstva, 500.000 KM će kroz Pravilnik o podsticajima za ovu godinu biti odvojeno za izgradnju mljekare na teritoriji Grada Prnjavora. Arsenić očekuje da će već ovog ljeta postaviti kamen temeljac za ovu investiciju koju su pokrenuli proizvođači mlijeka.

"Mnogo vremena smo potrošili na rješavanju upisa u zemljišne knjige zbog složene procedure. To je riješeno, sada pregovaramo sa finansijerima, bankama, a i ova podrška će doprinijeti da se to ubrza. Moja neka procjena je da je ljeto početak gradnje", rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, rekavši i kako se neće zanositi niti brzati jer nemaju pravo na grešku.

Izvor: Agroklub 

Objavljeno  16.01.2024.