“Mlijekoprodukt” uručio novu mehanizaciju farmerima


Vodeća mljekara na domaćem tržištu “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice uručila je danas na korištenje poljoprivredne mašine farmerima, sa ciljem olakšanja i usavršavanja procesa proizvodnje mlijeka. Riječ je o aktivnosti koju ova kompanija sprovodi četiri godine u kontinuitetu, a danas su 101 farma i dvije zadruge dobile ukupno 127 poljoprivrednih mašina za spremanje sijena, silaže i sjenaže, te za kvalitetnu duboku obradu zemljišta, čija vrijednost je oko 600. 000 KM.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, koji je prisustvovao događaju, rekao je da je “Mlijekoprodukt” društveno odgovorna kompanija koja je dobar partner i Ministarstvu i poljoprivrednim proizvođačima.

“Ministarstvo podržava ovakve aktivnosti i prepoznali smo potrebu da u narednom periodu potpuno obnovimo poljoprivrednu mehanizaciju jer je to najvažniji preduslov uspješnog bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom”, rekao je Pašalić.

Predsjednik udruženja poljoprivrednika i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac izrazio je zadovoljstvo uspješnom saradnjom sa “Mlijekoproduktom”, a koja traje više od dvadeset godina.

“Većina opreme i mehanizacije koju koriste farmeri stara je i više od dvije decenije, a nove mašine će svakako poboljšati kvalitet sirovine ali i pojeftiniti proizvodnju”, rekao je Usorac.

Iz “Mlijekoprodukta” poručuju da konstatno rade na unapređenju kvaliteta otkupne sirove što direktno utiče na kvalitet finalnog proizvoda.

“Kvalitetno svježe mlijeko osnov je svih naših proizvoda i izuzetno nam je važno da sirovina zadovoljava najviše standarde kvaliteta. Naše opredjeljenje je da kontinuirano radimo na usavršavanju cjelokupnog proizvodnog procesa, a ustupanje mehanizacije farmerima jedna je od aktivnosti u tom procesu. Želimo da naši farmeri imaju potpuno povjerenje u nas kao partnera na kojeg uvijek mogu računati”, kažu u Mlijekoproduktu.

Farmeri će između sebe  moći ustupati jedni drugima potrebne mašine na korištenje, a cilj je da se omogući kvalitetna priprema hrane za krave što direktno utiče na kvalitet mlijeka.

Za četiri godine farmerima je dodijeljeno oko 400 mašina ukupne vrijednosti 2,4 miliona KM.

Izvor:Opcija.net, RTRS

Objavljeno  13.12.2019.