Članovi Udruženja na prijemu kod ministra poljoprivrede RS g. Save Minića


Danas je novoizabrani Ministarpoljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održao konsultacije sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača, predstavncima Privredne komore i drugih učesnika u oblasti poljoprivrede i prehrambene industriju u vezi o kreiranja agrarne politike za 2023. godinu.

Ovom širokom sastanku su prisustvovali i predstavnici našeg Udruženja g. Vladimir Usorac predsjendik Udruženja, g. Mićo Arsenić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja i dr Miljan Erbez, stručni saradnik u Udruženju.

Najviše se naravno razgovaralo o najavljenom povećanju budžeta i kako pokiriti sve zahtjeve. Ispred Udruženja podržavamo odluku da se povećaju idzvajanja za ovaj sektor, jer on stvarno zaslužuje podršku. Pogotovo u ovako kriznim vremenima. Bez konkurentne poljoprivrede nema ni države. Podzravljamo i najavu g. Minića da se na nivou BiH riješi pitanje plavog dizela. Podsjećamo da je naše Udruženje u više navrata proteklih godina insistiralo na uvođenju ove mjere, a posljednji razgovor smo imali na ovu temu u Predsjedništvu BiH početkom decembra  mjeseca ove godine. 

Ispred Udruženja ministru i okupljenima se obratio g. Vladimir Usorac. Vladimir je zatražio da se uvede više reda u kontrolu upotrebe podsticaja i da sve malverzacije spriječe i kazne. Velika sredstva odlaze mimo stvarnih proizvođača, koji zbog "razbacivanja" sredstvima namjanjenim za razvoj poljoprivrede i sela nemaju adekvatnu podršku. To zaista ugrožava stabilnost i konkurentnost naše proizvodnje. Sredstva se trebaju isplaćivati samo registrovanim proizvođačima. Vladimir je dodao i da se podrška za mlade treba povećati za 10% u odnosu na druge kategorije, kao i da se sredstva za kapitalne investcije isplaćuju u visini od 50%. G. Usorac je rekao da se u mjeri regresirani dizel odnosno plavi dizel moraju koristiti metode kao u Evropskoj Uniji.  

O konkretnim mjerama u sektoru mljekarstva će se razgovarati u narednim danima na posebnom sastanku sa Ministrom i njegovim saradnicima. 

Objavljeno  29.12.2022.