Evaluacija projekta za vođenje matičnih knjiga


Projekat „Herd Book Maintenance as a Tool for Diversification of Incomes and Improving the Sustainability of the Dairy Farmers in Bosnia and Herzegovina" je Udruženje sprovelo u saradnji sa GEOtest a.s., Brno, Češka Republika u toku 2020. godine. Projekat je finansiran od strane Czech UNDP Trust Fund uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. 

Ovaj projekat je pomogao unapređenje sistema za vođenje matične knjige na farmama mlijeka članova našeg Udruženja. Osnovna ideja projekta bila je da se inovativnim metodama vođenja matične knjige podrži razvoj i održivost proizvodnje mlijeka i na taj način poveća efekat uzgoja i selekcije. Tehnički inovativno rešenje aplikacije zasnovano je na korišćenju savremenih tehnologija koje omogućavaju pristup aplikaciji putem Interneta sa različitih klijentskih uređaja (mobilni telefoni, tableti, laptopovi, računari). Uvođenje aplikacije u sektor mljekarstva poboljšalo je nivo evidentiranja životinja u matičnim knjigama i dalo podršku u procesu uvođenja kontrole proizvodnosti u naša stada. Ovaj projekat je svakako značajan korak i ka implementaciji EU propisa u oblasti uzgojno-selekcijskog rada, koje su ugrađene u Zakon o stočarstvu Republike Srpske (Sl. glasnik RS, 44/15 i 63/21). 

Danas u kontroli prozvodnosti imamo 85 uzgajivača i oko 2600 uzoraka mjesečno. Cijeli ovaj sistem se sprovodi u saradnji sa Veterinarsko Stočarskim Centrom iz Banjaluke, Savjetodavnom službom Republike Srpske, te naravno našim proizvođačima. Prema rezultatima prvih zaključenih laktacija proizvodnja mlijeka na gazdinstvima naših proizvođača je mnogo napredovala. Uskoro više o tome kroz izvještaj koji će biti objavljen na našoj stranici u meniju dokumenti.

Upravo zbog ovog projekta naše Udruženje su dana 13.12.2022.godine posjetili g. Štěpán Šantruček, šef Odjela razvojne saradnje pri Ambasadi Češke Republike u BiH g. Pavel Faus, Senior Project Specialist i gđa Ines Terza, koordinatorica projekata u Ambasadi Češke u BiH. Svrha njihove posjete je bila evaluacija rezultata projekta. Upoznali smo ih kako to danas funkcioniše, ali i pojasnili koliko je značila podrška Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za junice čije su majke u kontroli proizvodnosti. 

Razgovarali smo i o drugim temama, a spomenuli smo i potrebu usklađivanja mehanizma obilježavanja goveda sa EU normama. 

Vjerujemo da su zadovoljni. 

Objavljeno  13.12.2022.